Friday, December 7, 2012

Prettyhijab by prettymanik

Mari mari mari.. Buat julung2 kalinye prettymanik keluarkan design tudung pulak. Tudung chiffon double layer dan chiffon syria ye. Cantik sgt jahitannye. Kemas. Ditambah pulak patch lace, stone dan taburan pearls yg eksklusif sebab its my personal design. So takde penjual lain yg jual design patch lace cam saye. I jamin okay..

Harga promosi. Beli mane2 2 helai dari koleksi prettyhijab dengan harga RM90 je . Kos penghantaran PERCUMA. Promosi hujung tahun sampai 31 disember. Siapa cepat dia dpt. setiap satu design tu ade satu je. So cepat2 lah ye. Next year harga biasa balik Rm 55 sehelai. Huhu









Thursday, December 6, 2012

Highlights patch pink silver

Another highlights. Another baju dr kak Jee. Baju ni memang dah cantik, baju pink plain yg dah ditambah patch lace di tangan dan dada tapi kak jee nak tambah bling lagi dan lace kat dada terlalu pendek so bila pakai tudung tertutup pulak. I dont like that either. Pada tukang jahit manik cam aku, alang2 nkenjahit manik biar betul2 cantik, betul2 kemas, betul2 puas hati bila memakai. Kalau tak buang mase key sakit2 pinggang pedih2 mata menjahit berjam-jam.hehe. Itu pendapat aku la.

So here are the before and after photos.. Enjoy..





Baju lace yg cantik

Assalamualaikum,

Lame plak tak update. Bukan menyepi dr menjahit sebaliknye tak berenti dr menjahit. Alhamdulillah, walau pun aku selalu rase yg hasil kerja aku selalu tak cukup bagus, selalu rase hasil kerja orang lain banyak yg lagi hebat, tapi selalu juga ade orang yg berkenan dengan jahitan
aku. Walaupun aku menjahit slow, cam lambat nye tak siap2 nih, tapi cstomer tak putus juga menghantar baju. Alhamdulillah. I guess rezeki masing2 kan. Macam tu juga selera. Terima kasih sangat pada customer2 prettymanik sebab percaya pada saya.✌

Baju lace kali ni cantik sgt aku rasa. Not only the lace is nice, lining kat dlm tu pon cantik. Aku tak tau lining tu kain ape sebab aku bukan tukang jahit, hehe, aku jahit manik saje, tapi kain tu mmg cantik, warna ala2 2 tone 3D and tebal. So senang la nak memanik. Kalau kain lembut lembik longlai cam chiffon tu memang mencabar nak jahit. Hehe.. But that does not mean i dont accept chiffon ye. Your baju are always welcome.

Okay back to the lace, its for a wedding. Baju lace grey tu baju ibu pengantin and the pink one plak baju pengapit. Had fun memanik baju ni, and alhamdulillah cutomer pun suka.









Thursday, November 15, 2012

Salam maal hijrah

Assalamualaikum.. Salam maal hijrah saya ucapkan pada semua. Semoga tahun baru ini menjanjikan sesuatu yg lebih baik dari tahun-tahun sebelumnye. Amin.

P/s: assistant-assistant saya pon ucap selamat juga.. Ta-ta..

Tuesday, November 13, 2012

Crumble white and silver

Crumble datang lagi. Tuan baju adalah makcik saya yang nak kan crumble combinasi warna putih dan silver sahaja utk baju kebaya moden putih polos ni.

Utk menambahkan lagi bling dan seri saya tambahkan juga sedikit crystal, manik miyuki dan pearl warna cream agar ade tone sikit pada crumble tu. ini lah hasilnye. Macam baju nikah uolss.. Tapi makcik saya suka. Yeayyy..

Pearl beriring cocoa

All time faveret.. Alhamdulilah kak Jee suka semua baju2 nye dan siap tambah tempahan lagi. Hehe. Saya happy bila customer saya happy.

Baju lagi 2 helai tu bakal siap ye kak. Takde la siap cepat tapi tetap akan disiapkan.. Thanks for your understanding.

Bracelet embroidery pink n grey

Satu lg baju Kak Jee dan kalini saya jahitkan dengan design bracelet di tangan dan saya lebarkan lagi design ni supaya sesuai utk dijahit di dada dan leher baju juga. Agak tricky juga nk buat kat leher tu tapi kalau dah minat kan kita cuba la juga sampai boleh. Hasilnye sangat puas hati dan bila saya post di FB ramai yang suka.

Jeles tengok baju ni, pasni nak buat kat baju sendiri plak.. Baju i ade bracelet kat tgn je tau uollss.. Hehe

Highlight utk kak Jee

Kali ni utk customer baru yang dengan pantas menjadi one of my feveret customer, kak Jee yang cantik dan lemah lembut orangnye. Kak Jee hantar 3 pasang baju dan mintak saya manikkan ikut kesesuaian katanya.

So salah satu baju dah siap penuh bersulam bunga di badan dan tangan. So saya tambahkan pearl dan labuci utk menaikkan seri baju.

Nampak senang je kan nk buat highlight ni tapi bg saya ni yg paling susah sebab nk kene cari idea bahagian mana nk di highlight, nk buat bunga cemane, trial an error a few times until finally puas hati. Bila dh confirm design laju je la tangan menjahit.. Taraa..

Bracelet embroydery

Assalamualaikum,

Been very2 busy since Aidil Adha sampaikan nk update blog pon tak menyempat2 nampaknye. So harini saya nk luangkan masa concentrating updating all the things that needs to be update. Banyak tu.. Haha

Anyway, presenting my first attempt of sewing bracelet embroydery on lengan baju kurung. Saya tahu design ni dh lame dipasaran pembeader di malaysia ni and i've always wanted to learn how to do it tapi takde peluang nk join kelas manik la. So finally saya cari kat YouTube. Teknologi kan makin canggih kan dan dengan Iphone yg serba boleh sentiasa ada dihujung jari ni kita tekan saje la. Taraaa.. Well not exactly bracelet embroidery utk baju kurung tapi aku jumpa beberapa video youtube yg tunjuk cara nk buat the actual bracelet. Well, bila kita tahu cemane nk buat bracelet rupa2nye senang je nk jahit kat baju.. Puas I pikir and belek gambar all this while tau, kalau tau dr dulu dh search youtube sajerk..

Dan inilah hasilnye.. Taraaa.. Cantik tak.. I like very much..hehe

Monday, September 10, 2012

French lace on pink chiffon

Ni baju aku sendiri, try buat patch lace pakai french lace pulak. Baru tau betapa mahalnye french lace tu. Pastu nk jimat2 beli semeter je pon x boleh sebab lace tu kn ade corak, so kene adjust corak tu elok2 kt lengan dan bawah baju biar balance and center.. Utk first timer pening gak la cuba mengadjust mula2 tu tapi once dh settle menampal lace laju je kerja menjahit pearl tu.. Ini lah hasil ye..

Bling bling baju kanak-kanak perempuan comel

Kata raya kan, takkan mak2 je nak melaram, anak nk melaram jugak. So mari blingkan baju si gigirl yg comel tu.

Crumble biru orange

Crumble kali ni dijahit pada lengan baju bercekak.. Rasa berseri sgt cekak baju ni dgn crumble, x payah pakai gelang dah.. Hehe

Flowery tiga berbeza

This time flowery ni dijahit pada lengan baju bercekak.. Pening gak kepala memikir nk buat bunga yg mana.. Pikir punye pikir last2 aku buat tiga jenis bunga sekali... Hopefully tuan punye baju suka..

Pearl beriring candy like pink

Warna dia cam nk makan je kan.. Hehe.. Anyway, ni baju one of my faveret customer, Ruzza. Actually ingatkan baju ni x sempat siap before raya, sekali sempat plak uollsss.. Dpt la ruzza tambah koleksi baju raya dia tahun ni.

Monday, August 13, 2012

Pearl beriring biru kuning

Pearl beriring kali ni utk Yati, one of my repeat customer. Kali ni Yati request utk buat design pearl pada leher, tangan dan bawah baju. Agak berat sebenarnye pearl tu utk material lembut macam ni tapi Yati tak kesah so I proceed sajork. Memang sebenarnye walaupun pearl tu agak berat tapi bila dipakai baju akan jadi terletak dan jatuh elok je kat badan.

Kombinasi warna kuning, biru dan hijau saya campurkan utk menaikkan seri baju. Diharap Yati suka.

Tuesday, July 24, 2012

Patch Lace pink and green

Baju ni kepunyaan aku sendiri. First attemp pakai patch lace kene try baju sendiri dulu. Nak mulakan projek ni memang slow sgt sebab tak sure nk mula kat mana pastu Nak letak warna apa kat bunga2 tu ha. Tapi once dah decide and mula menjahit naik syok la plak kan. Terus x sabar nak siapkan. So this is the result. Okay la for beginner kot. Hehe.. Ye la tengok otai2 buat patch lace lagi lebat segala batu pearl labuci manik diletak. Saya punye simple je. Sesuai dgn saya yg simple. Lebat2 nanti kene cabut ngan anak2 kecik ni ha menangis mama.

K la, ade sorang budak kecik dah gatal tangan nk capai manik mama dia. Wasalam.

Pearl beriring maroon

Layan gambar.....